11 ene. 2011

UNS MALALTS INCOMODES REPORTAJE SOBRE SQM EN TV3: 30 MINUTS

El próximo día 16 de enero a las 21,30 horas, se emitirá  en  el programa "30 minuts" de TV3  un interesantísimo reportaje de SQM en el que se hablara de lo que es la Sensibilidad  Química Múltiple, con la participación de médicos especialistas en la enfermedad,con informaciones que aclaran que es la SQM  y la realidad de los enfermos que la padecemos, con algunos testimonios personales.
Los enfermos de SQM nos alegramos, porque un programa con el rigor, profesionalidad, y gran audiencia, como es "30 minuts" de TV3 se haya interesado en la SQM que nos ha destrozado la vida personal familiar y económica, por la incomprensión   administrativa y sanitaria, sorda, muda, y ciega, que voluntariamente ha decidido dar la espalda a un gran colectivo de enfermos negándonos el  derecho constitucional a una sanidad pública y gratuita, que tenemos todos los ciudadanos de este país.
Abandonándonos al aislamiento y a una salud precaria  en la que muchos enfermos de SQM en  estado crítico, temiéndose por su vida, sienten como único recurso  salir en medios de comunicación suplicando ayuda ciudadana, algo que nos hace sentir una gran tristeza e indignación.
Por ello felicitamos la iniciativa de la realización del programa y a todo el equipo de "30 minuts"

 El proper dia 16 de gener a les 21:30 hores, s'emitirà al programa "30 minuts" de TV3 un interessantíssim reportatge de SQM, en el que es parlarà del què és la Sensibilitat Química Múltiple, amb la participació de metges especialistes en l'enfermetat, amb informacions que aclariran què és la sqm i la realitat dels malalts que la patim, amb alguns testimonis personals.
Els malalts de SQM ens n'alegrem, perquè un programa amb el rigor, professionalitat, i gran audiència com és el "30 minuts" de TV3 s'hagi interessat per la SQM que ens ha destrosat la vida personal, familiar i econòmica, degut a la incomprensió administrativa i sanitària, sorda, muda i cega, que voluntariament ha decidit donar l'esquena a un gran col.lectiu de malalts negant-nos el dret constitucional a una sanitat pública de franc, que tenim tots els ciutadans d'aquest pais.
Abandonant-nos a l'aïllament i a una salut precaria en la que molts malalts de SQM en estat crític, patint per la seva vida, senten com a únic recirs sortir als mitjans de comunicació suplicant ajuda ciutadana, cosa que ens fa sentir una gran tristesa i indignació.
Per això felicitem la iniciativa de la realització del programa i a tot l'equip de "30 minuts".

Vídeos [ 0 en total ]  -  Veure Tots
Fotografies [ 1 en total ]  -  Veure Tots
Uns malalts incòmodes

Uns malalts incòmodes

 
 

Cualquier olor me produce unos dolores que parece que me arranquen los huesos. (Loli)

Lluitem contra la ignorància dels metges i el poder econòmic de la industria química. (Francisca)


A Catalunya són uns quants centenars, però podrien ser milers, encara que no hi ha xifres clares perquè oficialment no existeixen. Els afectats de sensibilitat química múltiple pateixen una doble càrrega. D'una banda, els efectes físics d'una malaltia estranya que pot arribar a tenir uns efectes molt incapacitants. De l'altra, una incomprensió social, mèdica i administrativa que els pot portar a un calvari judicial i assistencial.

El reportatge del "30 minuts" s'endinsa en aquesta realitat a través de les vivències quotidianes d'aquests pacients i de l'entorn que els dóna suport. Durant setmanes, un equip del programa ha fet un seguiment d'aquest món semiocult i ha pogut conèixer en quin grau afecta cada una de les persones. Des de la Tere, que fa una vida gairebé normal perquè viu en un medi rural, poc exposada a productes químics, fins a l'Eva, que fa dos anys que viu totalment aïllada del món, tancada a casa seva amb només l'ajut del seu company. Des de la Loli, que lluita infructuosament des de fa 4 anys als tribunals perquè es reconegui que la seva malaltia la va agafar a la feina, fins a l'Ana, que és metge i va ser intoxicada al seu lloc de treball juntament amb una vintena més de persones, i que amb dificultats i optimisme tira endavant una família nombrosa.

La sensibilitat química múltiple és una síndrome misteriosa malgrat que es coneix des de fa dècades. Els efectes que provoca afecten diversos òrgans del cos i es caracteritza bàsicament perquè tots els símptomes es desencadenen davant la presència d'olors i el contacte amb productes químics. El perfums, sabons, desodorants, fums, desinfectants, insecticides, ambientadors i qualsevol olor més o menys intensa, ni que sigui natural, pot desencadenar en els malalts una crisi amb dolors de tota mena, falta d'aire, incontinència urinària i fecal, confusió mental i pèrdua de funcions cognitives. Per tot plegat, els malalts tendeixen a aïllar-se de la societat, a caure en crisis psicològiques i viure ruptures familiars.

El reportatge també aborda la part científica de la malaltia amb seqüències a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i a l'Istituto Dermopático dell'Immacolata de Roma, on s'acaba de fer un treball que sembla que canvia la perspectiva amb què fins ara es mirava aquesta síndrome.

La ciència encara en sap molt poc, però el pitjor és que la majoria de metges no saben que la malaltia existeix o bé neguen que sigui real. Aquests últims atribueixen els símptomes a problemes psicosomàtics o directament psiquiàtrics. El fet que l'Organització Mundial de la Salut no l'hagi inclòs en el seu catàleg de malalties dificulta aquest reconeixement oficial per part de la classe mèdica i l'administració, encara que hi ha molts països que sí que la tenen reconeguda. Aquest debat sobre l'origen del mal fa anys que dura, i crispa la situació dels malalts.
www.tv3.cat/30minuts/proper


 

No hay comentarios: