29 nov 2011

POLÈMICA AL VOLTANT DE L'ENCAIX ACADÈMIC DE DISCIPLINES ALTERNATIVES Guardians de la ciència

POLÈMICA AL VOLTANT DE L'ENCAIX ACADÈMIC DE DISCIPLINES ALTERNATIVES

Guardians de la ciència

La Universitat de Girona cancel·la un postgrau sobre Salut i Harmonia de l'Hàbitat després d'una campanya impulsada per un enginyer a internet que qualifica el curs de «pseudociència»

  FERRAN COSCULLUELA
GIRONA
Havia de ser un postgrau sobre l'efecte de les radiacions i els fenòmens electromagnètics en persones i edificis, i ha acabat fulminat per una cibercampanya de protesta que qualifica el contingut del curs de «pseudociència». La Universitat de Girona (UG) va suspendre ahir el postgrau en Salut i Harmonia de l'Hàbitat, un curs de 120 hores dirigit a arquitectes, enginyers, interioristes, constructors i personal sanitari, que costava 1.170 euros i que havia de començar el 27 de gener. «El curs s'ha cancel·lat per la polèmica que s'ha aixecat, però en cap moment es qüestiona la seva validesa científica», segons fonts del rectorat.
L'impulsor 8 Alberto Fernández, ahir, al seu pis de Milà. EL PERIÓDICO

Informació publicada en la página 35 de la secció de cv Sociedad de l'edició impresa del dia 22 de novembre de 2011 VEURE ARXIU (.PDF)
Entre els professors hi figuraven arquitectes, psicòlegs, osteòpates i investigadors com Enric Aulí, ambientalista i expert en bioconstrucció i geobiologia (que entre altres aspectes estudia les geopaties o llocs on l'emissió de radiacions electromagnètiques terrestres pot afectar la salut); Carles Frigola, metge orgonòmic (especialitat que tracta les contraccions cròniques que interfereixen el lliure flux d'energia orgònica del cos humà), i Josep Vilardebó, expert en radioestèsia (tècnica ancestral per mesurar la radiació de la Terra). Entre les assignatures del temari que han estat més criticades hi havia La raó de l'hàbitat. Consciència global holística; Geobiologia i salut; Electromagnetisme i estrès ambiental; Cristal·lització sensible; Ressentir i transmutació patològica, i Detecció d'ones de forma.
«Vaig iniciar la recollida de firmes el dia en què vaig rebre un correu electrònic de la UG amb informació del curs, perquè una universitat que suposadament ha de promocionar el progrés i la cultura perd tota la seva credibilitat a partir del moment en què recolza un curs basat en mentides cobrades a preu d'or, en lloc de promoure la recerca rigorosa», explica Alberto Fernández Sierra, enginyer tècnic en Electrònica Industrial per aquesta universitat.
Des d'una pàgina de la web Actuable, Alberto va obrir una recollida d'adhesions per demanar l'anul·lació del postgrau. Cada vegada que un usuari activava el formulari per donar suport a la campanya, s'enviaven correus electrònics a la rectora, Anna Maria Geli, i al responsable de la fundació de la UG, Joan Saurina, que gestionava el curs. Una allau de protestes enviades per més de 1.300 persones van col·lapsar les seves bústies en pocs dies. Fernández també ha comptat amb el suport de l'Associació Catalana per a la Comunicació Científica (ACCC), que considera que la universitat no pot impartir assignatures «que no estan avalades pel mètode científic», va explicar ahir la directora, Cristina Ribas.
«Inquisició» acadèmica
Per contra, Miquel Àngel Chamorro, director del departament d'Arquitectura i Enginyeria de la Construcció de la UG, defensa el curs i critica que el boicot hagi estat impulsat per algú que no disposa de coneixements sobre edificació: «L'ús de paraules com pseudociència ens fa retrocedir fins a l'edat mitjana, quan la inquisició esborrava del mapa tot el que li feia nosa i que anava contra el poder preestablert. Si aquest curs estigués en la línia que indica Fernández, hauríem d'acceptar que els arqueòlegs són una espècie de bruixots perquè fan servir el georadar per localitzar restes».
Tant Chamorro com el doctor en Arquitectura Gabriel Barbeta, coordinador del postgrau, asseguren que la bibliografia sobre aquests temes és molt extensa i cada vegada apareixen més estudis. «Parlar de camps electromagnètics no és parlar de màgia negra», sosté Barbeta.

No hay comentarios: